40.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes Április 30-ig!

Prémium minőségű kültéri és beltéri lámpák,
loft bútorok a legfrissebb trendek alapján!

Április 30-ig 10-30% kedvezmény a megjelölt termékekre!

Blog

IP védelem

2021.09.08 19:29
IP védelem

Mit jelent az IP védelem?
Milyen IP védettségű készüléket válasszunk? 
IP zónák.

Az IP-védettség (International Protection Code) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Az IP védettség az elektromos berendezések, illetve készülékek burkolatai által környezeti behatások ellen nyújtott védettségi fokozatnak az osztályozására szolgáló rendszer.

Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)”, nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány írja le. A védettség mértékét gyakorlati vizsgálatok alapján határozzák meg.

Az első számjegy a szilárd anyagokra, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP55 (dőlt betűvel). A védettségi érték hiányát gyakran X-szel jelzik. Kiegészítő betűk is lehetségesek. Lehetséges, hogy kis képekkel (is) hivatkoznak a védettségre.

 

Tipikus jelölések elektronikai készülékeknél

  1. IP65: teljes mértékben védett por ellen, és kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból
  2. IP66: teljes mértékben védett por ellen, erős vízsugár és vízbe merítés ellen
  3. IP67: teljes mértékben védett por ellen, és vízbe merülés ellen korlátozott ideig védett
  4. IP68: teljes mértékben védett por ellen, és 1-3 m méter mély víz alatt folyamatosan használható 30 percen keresztül (de a gyártók ezt egyedileg határozzák meg)
  5. IP69: teljes mértékben védett por ellen, és maximum 3 méter mély víz alatt folyamatosan használható 1 órán keresztül

Számos termékszabvány az IP2X szintet követeli meg, mint minimum.

 

Ha az elektronikai alkatrészeket víz éri, szinte biztos, hogy azonnal súlyos mértékben károsodnak és a készülék működésképtelenné válik. Ha víz jut egy készülék belsejébe, nem jelent feltétlenül azonnali károsodást. Viszont hosszútávon mindenképpen jelentkeznek a negatív hatások, mert megkezdődik a korrózió. Minden elektromos készülék rendkívül fontos paramétere a víz bejutása elleni védelem mértéke.

IPX0: A készülék nem rendelkezik semmilyen védelemmel a víz behatolásával szemben.

 

A veszélyes alkatrészekhez való hozzáférés jelzése További (Additional) betűvel.

A További (Additional) betű jelzi a személyek védelmének fokozatát a veszélyes alkatrészekhez való hozzáférés ellen. Akkor szokták általában feltüntetni, ha az első numerikus karaktert X helyettesíti, vagy ha a védelmi szint nagyobb, mint amit az első szám jelöl meg. Magasabb fokú védelmet biztosíthatnak személyek hozzányúlása ellen például akadályok, a burkolaton lévő nyílások alakja, illetve speciális kialakítása, vagy a készülék házán belüli kellően nagy távolságok. De nem kötelező feltüntetni.

A Betű: Védelem kézfejjel történő hozzányúlás ellen. Az 50 mm átmérőjű kézfejnek megfelelő távolsággal kell rendelkeznie a veszélyes alkatrészektől (a távolság nincs meghatározva). A megadott átmérőből látszik, hogy nem kisgyermek kezét feltételezik a szabványalkotók.

B Betű: Védelem ujjal történő hozzányúlás ellen. A 12 mm átmérőjű két csuklóval rendelkező 80mm hosszú tesztujjnak megfelelő távolsággal kell rendelkeznie a veszélyes alkatrészektől.

C Betű: Védelem szerszámmal történő hozzányúlás ellen. A 2,5mm átmérőjű szerszámnak 100mm hosszan megfelelő távolsággal kell rendelkeznie a veszélyes alkatrészektől.

D Betű: Védelem vezetékkel történő hozzányúlás ellen. Az 1,0 mm átmérőjű vezetéknek 100mm hosszan megfelelő távolsággal kell rendelkeznie a veszélyes alkatrészektől.

 

Milyen IP védettségű készüléket válasszunk?

Hogyan lehet megfelelő IP védettségű lámpatestet választani? Figyelembe kell venni az adott helyiség tulajdonságait és a vízzel való lehetséges érintkezést.

Beltér – száraz tér

A belterek megvilágításánál, ahol feltételezzük, hogy nem kerül kapcsolatba vízzel és párával, leggyakrabban IP21 és IP20 védettségű világítótesteket használunk. Az Általános IP védettségű táblázatban is jól látható, hogy ebbe a csoportba a 12mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek (pl. ujj) behatolása ellen védett világítótestek tartoznak, melyek vagy nem, vagy a függőlegesen csöpögő vízcseppek ellen védettek.

Ilyen védettségű lámpatestek alkalmasak a halószobába, nappaliba, folyosóra, gyermekszobába stb. Természetesen szereltethetünk be magasabb védettségű világítótesteket is, azonban a magasabb védettség-szám magasabb árkategóriát takar.

Beltér – fürdőszoba, nyirkos környezet

A helységekben, ahol felléphet vízzel való kapcsolat, pl. konyha, fürdőszoba, IP44 vagy magasabb IP védettségű világítótesteket használunk.

Figyelem! Ez a védettség nem alkalmas bárhová a fürdőszobában, és nem mindenhová szükséges ilyen magas védettség.

 

A következő ábrán feltüntettük a fürdőszoba IP zónáit:

 

 

  • Zóna 0: A fürdőkádba és a zuhanyfülkébe legalább Ipx7 IP védettségű világítótest szükséges.
  • Zóna 1: A fürdőkád falára, a talajtól 225cm magasságig, hasonlóan a zuhanyfülke falához, IPx5 jelzésű világítótestre van szükség.
  • Zóna 2: Az IP44 és ettől magasabb védettségű világítótestek a Zóna 2-be szükségesek, a fürdőkádtól, zuhanytól bármely irányba 60cm-re, de a fürdőkád vagy zuhanyfülke felőli falon a Zóna1 felett 75 cm-nyi helyen (a talajtól számítva 225cm magasság felett 75 cm-nyi részen, ha a mennyezet ilyen magas). Mindez feltételezve, hogy a víz nem fröcsköl közvetlenül a világítótestre.
  • Zöld zóna: A Zóna 0, 1, 2 kívül elégséges az IP20 védettségű világítótest.

Kültér

Kültereknél feltételezzük, hogy a világítótest vastag pornak és fröcskölő víznek lesz kitéve, ezért minimum IP44 védettségű világítótestet kell választanunk. Az Általános IP védettségű táblázatban is jól látható, hogy ebbe a csoportba az 1mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek, eszközök (vastagabb drótok) behatolása ellen és a minden irányból permetező víz ellen védett világítótestek tartoznak. Az IP54 vagy ennél magasabb védettségű világítótestet akkor ajánljuk, ha aránylag poros környezetről van szó.

Medence

Hasonlóan a fürdőszobákhoz a medencéknek is megvannak a védettségi zónáik.

 

 

  • Zóna 0: A közvetlenül a medencébe helyezett világítótesteknek legalább IPx8 védettségűeknek kell lenniük. A por elleni védettség nem feltétel, de általában IP68-ról van szó.
  • Zóna 1: A medence szélétől 2m-re, 2,5m magasságig IPx4 védettségű világítótestre van szükség. A medence magasnyomású vízzel való tisztítása esetén minimálisan IPx5 védettség szükséges.
  • Zóna 2: A Zóna 1-ben 1,5m távolságra, 2,5m magasságig IPx2 védettségű világítótest helyezhető el abban az esetben, ha benti medencéről van szó. Kültéri medence esetében a védettségnek a külső környezethez, esőhöz kell alkalmazkodnia, ami minimum IPx4 vagy IPx5 védettséget jelent, ha a világítótestek folyóvízzel lesznek tisztítva.

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni és az adott helyiség minden egyes zónájához igazodva felmérni az igényeket. Túlzott IP védelemmel rendelkező termék megvásárlása felesleges plusz költség lehet, ha azonban nem éri el a kívánt mértéket könnyen meghibásodáshoz vezethet. A jól kiválasztott és szakszerűen felszerelt világítás lakásunk időtálló dísze lesz.

Webáruházunkban természetesen minden termékünknél feltüntettük az IP védelem mértékét.