40.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes Június 30-ig!

Prémium minőségű kültéri és beltéri lámpák,
loft bútorok a legfrissebb trendek alapján!

Június 30-ig 10-30% kedvezmény a megjelölt termékekre! 
40.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes!

Blog

Miért fontos a megfelelő világítás olvasás közben?

2023.08.03 14:06
Miért fontos a megfelelő világítás olvasás közben?

Bár ma már tanulmányok állítják, hogy az olvasás nem rontja a látást, és még a fényviszonyok sem befolyásolják ezt, ettől még érdemes a céloknak megfelelően kialakítani az ideális viszonyokat, amelyek az olvasás minőségét javíthatják

Kezünkben a könyvvel már csak arra vágyunk, hogy ott folytassuk, ahol abbahagytuk. De ezzel már minden adott egy nagyszerű olvasáshoz? Közel sem!

A megfelelő fényviszonyok még egy izgalmas regény esetében sem elhanyagolhatók, hát még, ha tanulásról van szó. Egy fárasztó vizsgaidőszakban egy sor körülményre érdemes odafigyelni, ilyen például az olvasáshoz, íráshoz használt világítás is. Mert bár lehet, hogy a szemünket nem károsítjuk a nem megfelelő fénnyel, ám a szemünk gyorsabb fáradásához, vagy akár krónikus fejfájáshoz is vezethet. Ráadásul a hangulatunkat, a koncentráció minőségét és az olvasás élményét is javíthatjuk, ha megfelelő lámpát választunk az aktuális könyv mellé.

Az elsődleges feladat átgondolni, a fényforrás színét és fényerejét. A lakás különböző pontjain különböző hangulatot kívánunk elérni, ezért nem mindegy, hogy éppen hideg vagy meleg fényt használunk.

Míg a nappaliban a nyugalom maximalizálása lehet a célunk, ehhez pedig melegebb fényt érdemes alkalmazni, addig a koncentrációt igénylő tevékenységekhez már inkább a hidegebb fényforrások valók. A hűvösebb fényt biztosító világítótesteknek 4500-6500 Kelvin közé esik a színhőmérséklete, olvasáshoz ez éppen ideális.

 

A dolgozószoba, vagy legalább az olvasósarok megvilágításánál a fényerő vagy a fényáram is kiemelten fontos szempont, előbbinek a Watt, utóbbinak a Lumen a mértékegysége. Míg a szoba különböző pontjain elegendő lehet kisebb fényáramot biztosító lámpák, addig olvasáshoz érdemes nagyobb teljesítményt bevetni. Ezen a téren a hidegebb fényforrások szintén praktikusak, a fényáramlással ugyanis összefügg a fényhőmérséklet, LED világításnál a minél hidegebb fehér színű fénynek van a legnagyobb fényáramlása. Szóval LED-lámpa esetében már nemcsak a Watt, vagyis a teljesítmény, hanem a fényáram, Lumen értékét is vegyük figyelembe.

Ha pedig már döntöttünk a világítótest színéről, döntenünk kell arról is, milyen lámpa felel meg a környezetnek. Íróasztalon a lámpát az író kézzel szembeni oldalon kell elhelyezni, hogy kezünk írás közben ne vessen árnyékot. Emellett érdemes olyan búrás darabot választani, amely az asztalra fókuszál, és nem világít a szemünkbe. Az ágyban olvasók számára az éjjeli lámpák széles választéka áll rendelkezésre, ám a hálószobában a hideg fények nem szerencsések, nem segítik a nyugodt környezet kialakítását.

Olvasósarok esetében a fotel vagy kanapé fölött elhelyezett fali lámpa már megoldást nyújthat, vagy egy állólámpa is, amelynek fénye megfelelően fókuszálható. Ebben az esetben viszont az a szerencsés, ha a lámpa fénye fölülről-hátulról világítja meg az olvasnivalót, és így nem világít a szemünkbe. Ám az olvasásra különösen igaz, hogy a szoba többi részének megvilágítása is befolyással lehet a fényviszonyokra. Vagyis nem mindegy, hogy miközben olvasunk felkapcsoljuk-e a mennyezeti lámpát, beszűrődik-e az előszoba lámpa, vagy netán a napfény az ablakon át. A könnyen áthelyezhető, mobil fényforrásokkal persze bárhol megteremthetők az olvasáshoz megfelelő fényviszonyok, és megoldást nyújthatnak a lakás bármely pontján, vagyis kedvünk szerint alakíthatunk olvasásra alkalmas környezetet bárhol a lakásban.

Ahogy a világítás meghatározó lehet a lakás hangulatának kialakításában, a koncentrációt igénylő elfoglaltságok esetén is megvan a szerepe. És ha jól választunk fényforrást, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg – még olvasásnál is!