40.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes Április 30-ig!

Prémium minőségű kültéri és beltéri lámpák,
loft bútorok a legfrissebb trendek alapján!
Április 30-ig 10-30% kedvezmény a megjelölt termékekre!

Blog

Mit jelent a színhőmérséklet?

2021.05.17 15:13
Mit jelent a színhőmérséklet?

Mit jelent a színhőmérséklet és milyen színhőmérsékletű fényforrásokat érdemes választani?

A szó eredete és egy kis tudomány:

A hőmérsékleti sugárzás elvén működő fényforrások, mint például az izzólámpák esetében, a fény izzásból származik. A hő hatására a szál felmelegszik és fényt bocsájt ki. Ezzel egyidejűleg megemelkedik a hőmérséklete. Ez a mérhető adat megfelel a színhőmérsékletnek.

A színhőmérsékletről a Wikipedia ezt írja: „Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg.”

Ez azt jelenti, hogy a lámpánk által kibocsájtott fény színét az abszolút fekete test sugárzó színéhez „korreláljuk” vagy közelítjük, amikor egy fényforrás (korrelált) színhőmérsékletét akarjuk meghatározni. A fekete testre gondoljunk úgy, mint egy fémtestre, melyet, ha elkezdünk hevíteni, akkor annak színe, a hevítés mértékétől (hőmérsékletétől) függően változik. Egy testet fokozatosan egyre melegebbre hevítve az eleinte vöröses, majd egyre sárgább, később szinte fehér lesz, és ha el nem olvad akár még a kékes színt is elérheti. Látjuk tehát, hogy minél nagyobb a test hőmérséklete, színe annál inkább tolódik el a „meleg” érzetet nyújtó vöröstől a „hideg” érzetet keltő kék irányába.

Egyszerűbben fogalmazva a színhőmérséklet a megvilágító fény színösszetételére utaló adat.

Mértékegysége a (K) Kelvin.

A színhőmérséklettől függ, hogy milyennek látjuk a fényt.

Ahogy az ábrán is láthatjuk, a színhőmérséklet emelkedésével a fény vörös összetevői csökkennek, míg kék összetevői növekednek. Minél magasabb a fény színhőmérséklete, annál "kékebb", és minél alacsonyabb a fény színhőmérséklete annál "vörösebb" lesz a színe.

Az emberi szem által látható elektromágneses sugárzást (380 -780 nm hullámhosszúságú, azaz a „látható tartományba eső” elektromágneses sugárzást) nevezzük fénynek. Természetes világításról a napból származó fény esetén, mesterséges világításról pedig mesterséges fényforrásokból származó fény esetén beszélünk. A Napból érkező fény színe folyamatosan változik a nap folyamán, napszaktól és légköri paraméterektől függően.

Derült időben, átlagos napsütés esetén ez kb. 5600 K. Hajnalban vagy naplementekor a színhőmérséklet 2500 K-re is csökkenhet, viszont borult, párás, ködös időben 6-10 ezer K-re is növekedhet.



Néhány színhőmérsékleti adat:

•   Gyertya: 1900 K Háztartási izzólámpa: 2800 K
•   Stúdió világítás: 3200 K
•   Reggeli, délutáni alacsony napállás: 4800 K
•   Átlagos napfény, vaku: 5600 K
•   Napos idő, árnyékban: 6000 K
•   Nappal, kissé felhős égbolt: 8000 K
•   Borult, ködös idő: 10000 K


Milyen a megfelelő színhőmérséklet?

A színhőmérséklet emberre gyakorolt hatását több mint 70 éve kutatják. A fény színhőmérséklete kihat a közérzetünkre, idegrendszerünkre és befolyásolja a cirkadián ritmusunkat is („napi biológiai óránkat”).
Cirkadián ritmus: A hidegfehér fényben több a kék hullámhossz, mint a melegfehér fényben. Az emberi szemben található ganglion sejtek kék hullámhosszakat érzékelve jelet küldenek az agyalapi mirigynek, mely először csökkenti, majd leállítja a melatonin („alvás hormon”) termelését. Melatonin szintünk csökkenésével élénkek és éberek leszünk, míg a hormon újratermelésével és felhalmozásával ismét elálmosodunk.

Tehát a különböző színhőmérsékletek befolyásolják az ember hőérzetét és koncentrálóképességét. A kékebb árnyalatok, bár magasabb színhőmérsékletűek, alacsonyabb hőmérséklet érzetét keltik. Míg a vörösebb árnyalatok melegebbnek tűnnek.
További hatása, hogy a melegebb árnyalatok pihentetőbben hatnak, míg munkahelyeken a hidegebb fehér árnyalatokat használják, ugyanis segítik a koncentrációt.

Mindezek miatt célszerű a munkahelyünkön, otthonunkban, és minden más területen, ahol sok időt töltünk, az optimális színhőmérséklet meghatározására kellő időt szentelni, és döntésünknek megfelelő színhőmérsékletű termékekkel megvalósítani az elképzelésünket.

Általában három színhőmérsékleti csoportot különböztünk meg:

•   Melegfehér: CCT < 3300 K   

•   Semleges- vagy középfehér: 3300 K ≤ CCT ≤ 5300 K    

•   Hidegfehér: CCT > 5300 K


A megvilágítás értéke (lux) és a megfelelő színhőmérséklet közötti összefüggés:

•   300 lux megvilágítás alatt ~2500-3000K

•   300-500 lux között ~3000-4000K

•   500-1000 lux között ~4000-5000K

•   1000 lux fölött 5000K-t vagy hidegebb színhőmérsékletet válasszunk.

Az optimális színhőmérséklet választás nagyon fontos!

Néhány jó tanács, hogy helyesen döntsünk:

Otthonunkban 3000K vagy alacsonyabb színhőmérséklettel világítsunk!

A helyiségek felületi színei is meghatározzák, hogy melegebb vagy hidegebb fényforrást válasszunk-e. Olyan térben, ahol a meleg színek uralkodnak (piros, sárga, narancs), célszerű melegfehér fényforrásokat alkalmazni, míg hideg környezeti színek (kék, ibolya) esetén a hidegebb színhőmérsékletű fény a megfelelő.

Nem szerencsés azonban egy adott téren belül eltérő színhőmérsékletű fényforrásokat alkalmazni! Amennyiben a színhőmérséklet változtatását (keverését) különböző fényforrásokkal oldják meg, úgy gondoskodni kell arról, hogy a „színkeverés” valamilyen diffúz (szóró) felület mögött történjen meg úgy, hogy az eltérő színhőmérsékletű fényforrások önállóan ne legyenek felismerhetőek.

A melegfehér lámpákat, izzókat nappaliba, hálószobába ajánljuk, ahol sok időt töltünk és pihenni szeretnénk. Természetes fehér fényt nappaliba, dolgozószobába, fürdőszobába, konyhába érdemes választani, ahol napközbeni tevékenységünket végezzük. Mivel a hideg fehér fény segíti a koncentrációt és a tisztaság érzetét kelti, ezért főként irodák, üzletek megvilágítására szoktuk ajánlani.

Érdekesség, hogy a színhőmérséklet a látási folyamatokat is befolyásolja. A látásélesség növelésére a melegfehér fényforrások hatnak kedvezően, míg az észlelés sebességét a hidegfehér fényforrások alkalmazásával növelhetjük.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a fény színhőmérséklete (hasonlóan a színekhez) nagyban befolyásolja a helyiségben tartózkodók hangulatát. A melegebb, sárgás fénynek nyugtató, békességet sugárzó hatása van, míg a hideg fény javítja a koncentrációs képességet.

Persze mindettől függetlenül személyenként változó, hogy ki milyen fényt szeretne a különböző helyiségekbe.

 

A vásárlás megkönnyítése érdekében webáruházunkban is több olyan lámpa található, melyek szabályozható színhőmérsékletűek, így mindig az aktuális tevékenységünkhöz tudjuk igazítani a fényt.