40.000 forint feletti rendelés esetén a szállítás ingyenes Március 31-ig!

Prémium minőségű kültéri és beltéri lámpák,

loft bútorok a legfrissebb trendek alapján!

Március 31-ig 10-30% kedvezmény a megjelölt termékekre!

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 366 4046

Blog
2021.05.24 21:48

Hogy világítsuk be a lakást? Milyen lámpát válasszak?

Hogy világítsuk be a lakást? Milyen lámpát válasszak?

A lakás egyik legfontosabb része a világítás. Mit is kell szem előtt tartani, mikor lámpát választunk?

Egy jól megválasztott fényforrás lehet a helyiség éke, ugyanakkor tervezhetünk úgy is, hogy belesimuljon környezetébe, de mindenképp töltse be a funkcióját!

Otthonunk különböző pontjain különböző erősségű és melegségű fények lennének az ideálisak. Nézzük csak sorra, hogy a lakás egyes tereiben mik az elsődleges szempontok.

Bejárat, előszoba

A bejárati ajtó felett vagy a mennyezetre szerelve lágy fényű, de inkább hidegebb fényforrást használjunk.

Egy előszobában is fontosak a fények, hogy még egy utolsó pillantást tudj vetni a tükörbe, mielőtt kilépsz az utcára. Mivel jellemzően nincs ablak, ezért itt viszonylag erős, felülről érkező, akár több pontból világító, közepesen meleg fényre van szükség.

Folyosó

Itt jó választás lehet egy kellemes hangulatot kölcsönző közepesen erős, lágy, meleg fényű lámpa. A gyakran szűk terű helyiség falsíkját célszerű le- és felfelé irányuló surlófénnyel bevilágítani.

Fürdőszoba

A fürdőszobába szükséges egy, a teljes teret bevilágító mennyezeti lámpa, amely közepesen meleg fénnyel világít.

A tükör szélein elhelyezett, lehetőleg annak síkjából kiemelkedő, enyhén fehér fényű fényforrásokkal az arcot tudjuk helyesen megvilágítani a sminkeléshez vagy egy hajszárításhoz. Inkább több, gyengébb izzót válasszunk, mint erős, vakító fényt.

Wellness hangulatot érhetünk el a zuhanyzóban, vagy a kád körüli led világítással. A fehérebb fény még inkább a tisztaság hatását kelti.

Vizes helyiségeknél fontos a vízvédelem is! Az IP besorolásról egy következő blogban olvashatsz majd.

Nappali

A központi világítást hangulatvilágítással, illetve a szoba bizonyos részein elhelyezett funkcionális fényforrásokkal egészítsük ki. Fő fénynek, a nappali méretétől függően, inkább több, különböző pontról - de leginkább a mennyezetről -, kissé térbe lógatott, nagy fényerejű, szórt fényű függőlámpákat vagy csillárt használjunk.  Lényeges, hogy ezek fénye homogén módon világítsa be a teljes helyiséget, ne maradjanak sötét helyek.

A hangulatvilágítás kialakítása során használhatunk álló-, asztali- vagy falilámpákat, de kellemes hatásokat érhetünk el különböző színű fényszalagok segítségével is.

A funkcionalitás mellett fontos, hogy a lámpákat úgy válogassuk össze, hogy azok egymást kiegészítve, jól harmonizáljanak a szoba színeivel, a bútorok stílusával és természetesen egymással is.

Sok esetben a fényerő és a színhőmérséklet szabályozható, mely nagyon praktikus és kényelmes megoldás.

Hálószoba

A szoba közepén javasolt egy főfényt elhelyezni, amely szórt, közepesen erős fénnyel árasztja el a teret. Ideális, ha a fény az ágyban fekvők kényelme érdekében a mennyezet irányába világít.

Az éjjeli szekrényeknél ugyancsak fontos a fény iránya. Hogy ne vakítson az olvasólámpa, javasolt az oldalra világító, állítható, vagy pedig erősen tompító hatású lámpabúrák használata.

Hálószobába a meleg fényeket részesítsük előnyben.

Konyha

A konyha egyfajta munkahely, ahol nagy jelentősége van a részletek megvilágításának.  A munkapult megvilágításához sok kisebb, vagy panelba/szalagba foglalt ledeket célszerű felszerelni. Ezt lehetőleg a felső konyhaszekrény aljára illesszük. A szekrény külső szélére rakjunk fényvető lécet, hogy a szekrény alól érkező fény ne vakítson.

A főzőlap megvilágítását a legtöbb esetben az elszívókba helyezett fényforrásokkal oldják meg. Itt fontos a megfelelően zárt lámpaház, különben a főzés során keletkező forró gőz és zsír hamar megrongálja az egész eszközt.
A konyhában inkább a hidegebb fehérfények használata célszerűbb.

Erkély, terasz

A kellemes nyáresti beszélgetésekhez nagyszerű ötlet lágy fényű, a fal mentén fel- és lefelé világító lámpák használata. Felső árnyékoló lemez és megfelelő belmagasság esetén a lelógatott, különféle formájú LED izzók is ideálisak lehetnek.

Képzelje el, hogy az a feladata, hogy tervezzen egy olyan lámpát, amelyik ideális a hálószobában, hiszen éppen olyan, és annyi fényt ad, amit elvár tőle, és illjen minden stílusú bútorhoz: nem vonja el róluk a figyelmet, és nem nyomja el őket a szépségével. Már ez is nehéz feladat, de mi történik akkor, ha azt is kérik, hogy úgy tervezze meg ezt a lámpát, hogy ne csak a hálóban, hanem a nappaliban és a fürdőben is megállja a helyét.

Webshopunkban különböző stílusú lámpacsaládjainkból válogathat. Egy családon belül több féle megoldást talál, mellyel ideálisan tudja bevilágítani a kívánt helyiséget. A prémium kategóriás  minőség mellett kedvező árakat kínálunk!